Budka Suflera to jeden z najdłużej istniejących na polskim rynku muzycznym zespołów, który mimo zmieniającej się mody muzycznej na zawsze utrwalił swoją tożsamość artystyczną. Założony przez Krzysztofa Cugowskiego ( muzyka obdarzonego ?czarnym? głosem o ogromnej skali) w 1969 roku w Lublinie. Grupa dokonała kilku amatorskich nagrań i przestała istnieć aż do roku, 1972 kiedy to została reaktywowana w składzie: Krzysztof Cugowski, Romuald Lipko, Zbigniew Zieliński i Andrzej Ziółkowski. W 1974 roku w studio Polskiego Radia nagrała swoją wersję ?Sen o Dolinie ? i podbiła serca słuchaczy i od tej pory datowała się jej popularność. Na początku muzycy wykonywali własne wersje utworów zachodnich, ale wkrótce zaczęli komponować członkowie zespołu (zwłaszcza wyróżniał siew tym Lipko).Ich debiutancki album Pt. CIEŃ WIELKIEJ GÓRY zdobył ogromną popularność i zalicza się do największych osiągnięć zespołu. W 1977 roku Krzysztof Cugowski odszedł zespołu i przez jakiś czas zespół nie miał wokalisty. Od 1978 roku do 1983 wokalistą Budki został Romuald Czystaw.
Z Budka Suflera współpracowało wielu wybitnych muzyków ( między innymi Jan Borysewicz, Felicjan Andrzejczak).
Dyskografia:
1. CIEŃ WIELKIEJ GÓRY ? 1975
2. PRZECHODNIEM BYŁEM MIEDZY WAMI? – 1977
3. NA BRZEGU ŚWIATŁA ? 1980
4. ONA PRZYSZŁA PROSTO Z CHMUR ? 1981
5. ZA OSTATNI GROSZ ? 1982
6. ?1974-1984? ? 1984
7. CZAS CZEKANIA CZAS OLŚNIENIA ? 1984
8. GIGANCI TAŃCZĄ ? 1987
9. AMERICAN TOUR ? 1988
10. RATUJMY CO SIĘ DA ? 1989
11. GREATEST HITS ? 1992
12. A PIECES TO GO ? 1992
13. CISZA ? 1993
14. UNDERGROUND ? 1994
15. BUDKA W OPERZE ? 1994
16. NOC ? 1995
17. NIC NIE BOLI TAK JAK ŻYCIE ? 1997
18. BAL WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH ? 2000
19. MOKRE OCZY ? 2002
20. JEST ? 2004
21. ZAWSZE CZEGOŚ BRAK ? 2009.

Budka Suflera
1 vote, 4.00 avg. rating (90% score)