Czym jest schładzarka szokowa?

Schładzarki kojarzą nam się z lodówkami, zamrażarkami. Nie jest to mylne pojęcie, ponieważ służą poniekąd do tego samego. Schładzania żywności, aby jak najdłużej można było się nią cieszyć.

Różnicą jest czas. Po pierwsze do lodówki nie włożymy ciepłego posiłku, bo oddając ciepło wpłynie na rozwój bakterii nie tylko tego posiłku, ale i wszystkich otaczających go produktów. Schładzarki szokowe przeznaczone są nie tylko na schłodzenie potrawy przed momentem przygotowanej, ale chłodzenie trwa w ich wypadku znacznie krócej. Produkty prosto z patelni w ciągu półtorej godziny mają już temperaturę bliską zera. Wersje schładzarek z zamrażarką pozwalają w nieznacznie dłuższym czasie doprowadzić temperaturę nawet do -18 stopni Celsjusza.

Szybkość działania uniemożliwia rozwijaniu się bakterii w jedzeniu. Potrawy schłodzone w tym specjalistycznym sprzęcie dodatkowo zachowują znacznie więcej smaku i witamin, a przede wszystkim wygląd.

To wszystko sprawia, że schładzarki coraz częściej pojawiają się w profesjonalnych kuchniach. Pokochali je kucharze specjalizujący się w kuchni molekularnej, eksperymentalnej, czy fusion.

kluczowe frazy: Niezawodny sterownik schładzarki do mleka, Dochodzenie odszkodowań górniczych w Koninie, środek tezauryzacji, krzem sieć krystaliczna